Kattinfo för vetgiriga

Kattinfo för vetgiriga

En samling med information och länkar om att äga katt, skötsel och vård. Det är viktigt att sprida nyttig kunskap för alla katters välmående och status.


Äga katt och skötsel


Skaffa katt, bada katt, utställning och avel, frågor och svar.

Intressanta fakta och råd om katter vid sjukdom och problem


Registrera katten i SVERAK´s ID-register


För kattens bästa men även för ägarens trygghet, ska katten vara ID-märkt genom chip (eller tatuering) och registrerad i ett ID-register.

Köper du katt hos en seriös uppfödare ska katten redan vara ID-märkt.

Du behöver ibland anmäla det själv, för en liten administrativ peng. Köper du en raskatt  som är stambokförd hos SVERAK, är katten redan inlagd i SVERAK´s ID-registret. I samband med ägarändringen överförs informationen till dig utan kostnad.


ID-register används för att söka saknad katt. Det är därför viktigt att även huskatter får sitt ID. Det är heller aldrig försent om katten inte är märkt ännu. Boka in en tid hos veterinären och få det gjort. Skulle din katt vara på rymmen eller bli stulen, så ökar möjligheten att få tillbaka katten.

Det är din katt värd.


ID-register för katt,


Kattkunskap och hälsa


Från och med 15 juni 2020 finns nya djurskyddsregler för katt. Nya reglerna är ett sätt att höja kattens status samt hjälpa kattägare att hantera katten rätt i det vardagliga.


Läs mer här på Jordbruksverket


Mycket nyttig kunskap om katter och hälsa finns att få genom PawPed utbildningar. De ger dig kvalificerade kunskaper om att äga katt samt avel.


  • PawPed Academy, ger dig bra möjligheter att söka kunskap om din katt och ras


Kostnadsberäkna att ha katt eller uppfödning

Kanske ingen rolig beräkning men bra att ändå veta, vad det kostar att ha katt och att ha det som ”hobby”.

Det är lätt att fokusera för mycket på inköpspriset för katten. Det är rätt oviktigt om man beräknar årskostnaden för katten. Kostnader som finns är bl.a. mat, kattsand, kattleksaker/ prylar, veterinärförsäkring, veterinärbesök (årligt samt akut) mm.


Katthem


Att köpa katt är ett ansvar man tar på sig under många år. Låt inte bara barnen styra, ni vuxna måste ta hand om kattens skötsel.

Om ni ändå inte vill köpa en raskatt, vänd er då till något djurhem. Ni kan få en helt underbar huskatt men de ställer krav även på er. Kan ni inte skaffa katt just nu, kan ni jobba som volontär på ett katthem. Allt för att värna vår vän katten som ger oss så mycket tillbaka.


Sök i din region efter lämpliga katthem. Här är bara några i Göteborgsregionen.